Bu makale ay takvimleri içerisinde yer alan Hicri takvim ile ilgilidir. Aynı zamanda güneşin hareketini esas alan takvim olarak da bilinir. Müslüman toplumların kullanmış olduğu Hicri takvim, 354 ya da 355 günden oluşan ve 12 aylık bir zaman diliminden oluşan takvimdir. Bu aylara ise kameri aylar denir.
Bir çok Müslüman toplum tarafından kullanılır. Müslümanlar yıl içerisinde bu takvimi esas alarak dini günleri belirlemektedir. İlk yılı Peygamber efendimizin Mekke’den Medine’ye hicreti olarak kabul edilir. Bu takvim ayın dünya etrafındakini esas alan bir takvimdir. Hz. Ömer’in halife olduğu dönemde yani Hicretten 17 yıl sonra, meclisin toplanması ile ve bu mecliste Hz. Ali’nin önerisi ile Hicri takvimin ilk yılı yani birinci yılı Mekke’den Medine’ye hicret edilen yıl seçilmiştir. Hicri takvim olmadan önce olaylar ve tarihleri hakkında karışıklı bulunmaktaydı.
Bu karışıklık Hicri takvimin getirilmesi ile son bulmuş oldu. Hicretten yaklaşık 17 yıl sonra kabul edilen Hicri takvim ile birlikte daha düzenli ve standart bir takvime geçilmiş oldu. Hicri takvimde aylar arasında ilki Muharrem Ayıdır. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayında önemli olaylar vuku bulmuştur. Müslümanların yılbaşı Muharrem ayıdır. Ocak ayı değildir. Yaklaşan yıl sonu itibariyle heryerde vuku bulacak olan eğlenceler ise dinimiz açısından bizce uygun değildir.